ЗЕЛЕН ТЕЛЕФОН

Сигнали за нарушения на нормативните изисквания за отпадъците, както и на предложения за подобрения на политиките по отпадъците, може да подавате на телефон: 06991-21-27, 06991-21-26 и на електронен адрес: [email protected]

Природни дадености

Община Ябланица предлага на жителите и гостите си възможността, да се насладят на заобикалящата ни природа и да релаксират сред зеленината на планините, да посетят интересни скални образувания, да се докоснат до спокойствието на млечно-сините води на Глава Панега, унесени от лекия ромон на водата, птичия хор и дочуващите се щурчета, загатващи за богатото биоразнообразие в района.

Поради карстовия характер на региона, на територията на община Ябланица са разположени множество пещери.

 Пещера Съева дупка

Пещера Съева дупка е природна забележителност, разположена в землището на с. Брестница (на 2 км. южно от селото). Площта и е около 3500 кв.м., като дължината и е приблизително 480 м., а височината достига до 17 м. Обособени са 5 зали: "Купена", Пропастна зала ("Срутището"), "Концертна зала", зала "Космос" и зала "Белия замък". В пещерата могат да се разгледат множество скални образувания, запленяващи сетивата на посетителя и развихрящи въображението.

 Пещера Съевата дупка -

 

Ледниците

Ледниците са две пропасти, разположени в непосредствена близост една до друга.Намират се в западна посока от пещера Съева дупка. По-голямата пропаст се нарича Голяма ледница. Тя има елипсовиден отвор, дължината и е 63 м., а широчината 40 м. Източният бряг е с отвесни скали, високи 66 м., а западния има лек наклон с удобно място за слизане до дъното на пропастта, където целогодишно има лед, от където и идва наименованието на пропастите.

 С ЩЕКИ ПО ПЪТЕКИ

 

Пещерна пропаст Бездънен пчелин

Пропастта Бездънен пчелин е разположена североизточно от гр. Ябланица, в близост до махала Нановица. Той е толкова дълбок, се с право носи името си. Отворът е елипсовиден, с размери 25х40 м., като при слизане надолу той се стеснява. След спускане на 105 м. се стига до дъно, дълго 50 м. По този наклон се стига до същинското хоризонтално дъно, над което се открива зала, висока до 35 м. с множество отвори, през коита се процеждат дъждовни води, поради карстовия характер на района. Бездънният пчелин е идеално място за практикуване на скално катерене и спелеология, но задължително с добро оборудване и подготовка.

 Пещера Бездънният пчелин, 113 м пропаст | Блог на Сергей Герджиков

 

Пещера Нановица

Пещерата се намира в близост до Бездънния пчелин и до кариера "Нановица", но се открива трудно, поради горската растителност в района. След първоначално 4 метрово спускане от отвора на пещерата се стига до наклонена галерия. Пещерата не може да бъде посетена без необходимото оборудване и подготовка.

 

Пещера Пещта

Пещерата се намира на 3 км. източно от с. Брестница в местността Каменна могила, в близост до р. Вит, но много над нивото на реката.Началото на пещерата започва с височина 10 м. и широчина 17 м. Наватре продължава в хоризонтална посока с дължина 160 м., като в дъното ива отвор с изход над земята. Тя е лишена от скални образувания.

 

Пещера Сврацилица

 Пещерата се намира на около 3 км. на изток от с. Брестница. Тя е пропаст с отвор около 40 кв.м., заграден с дървета. На повърхността се намира издадена скала, подобна на балкон. В нея са се спускали спелеолози на дълбочина до 86 м. За посещение са необходими добро оборудване и подготовка.

 

Пещера Моровица

Пещерата се намира в близост до Гложенския манастир "Св. Георги Победоносец". Общата дължина на пещерата е 3,25 км., а дълбочината и е 150 м. Пещерата е изключително интересна, тъй като в нея са установени и много от видовете прилепи, които се срещат в България. В пещерата са открити и предмети, останали отобитавалите я  първобитни хора. Находки от пещерата се съхраняват в историческия музей в гр. Тетевен и в музея на Гложенския манастир.

 Пещера Моровица — Rezervaciq.com

 

Планина Драгойца

Една от прекрасните природни дадености на района е планината Драгойца, обявена за защитена местност, която е прекрасно място за отдих и туризъм сред зеленината на природата.Тя се издига в западна посока от гр. Ябланица с височина от 300 до 957 м. Планината има стръмни източни склонове, сред които се намира скалния венец "Зъба", от където се открива прекрасна гледка към целия район. От най-високата и точка при подходящо време могат да се наблюдават върховете Марагидик, Ботев, Купена, Амбарица, Ушите, Вежен, Тетевенска баба, Паскал, Мургана, Мургаш и др., както и река Дунав. Планината предлага възможности за практикуване на скално катерене, делтапланеризъм и наблядения на богатото биоразнообразие.

 ranica.bg - Драгоица

 

"Еко селище Звездобройна"

Любителите на природата могат да навестят "Еко селище Звездобройна", намиращо се в планина Драгойца. Там посетителят може да се докосне до природата, да опита местни и екологично чисти продукти, да се запознае с отглеждането и приготвянето им. Може да си припомни старите детски игри или да ги открие за себе си, и да помечтае под звездите...

Еко селище Звездобройна /Eco Village Zvezdobroina | Mapio.net

 

Защитена зона "Васильовска планина"

Любителите на природата могат да посетят и защитена зона "Васильовска планина", която заема голяма част от землището на с. Малък извор. Там могат да бъдат наблядавани в естествените им местообитания редица тпици: сива чапла, бюл щъркел, осояд, орел змияр, голям и малък ястреб, обикновен мишелов, среден пъстър кълвач и др. Местността е идеална за пикник и релакс сред природата.

Забележителности в Ябланица, Ловеч и наоколо, отзиви, карти и снимки -  Почивка.бг

 

Карстов извор Глава Панега

Друга природна забележителнос на територията на общината е най-големият в страната Карстов извор Глава Панега. Изворът се намира край с. Златна Панега. Водните количества, които се появяват на повърхността зависят от валежните количества и температурата на въздуха през отделните сезони. Самият карстов извор образува две езера: горно (по-малко) и долно (по-голямо). Природният облик около извора е изключително въздействащ - изворът е разположен сред гъсто обрасли площи с дървесна растителност. Множество върби, тополи и други влаголюбиви видове са сплели клони над водите, образувайки галерия над горното езеро. Животът кипи в пълна сила - множество жаби, насекоми и птици създвата приятна звукова симфония, разнасяща се из традиционно преовлажнената атмосфера. Цветът на водите е синьо-млечен. Водата е изключително наситена на карбонати, заради което получава този специфичен цвят, характерен за карстовите ландшафти по целия свят.

 

Нановско блато

Интересен природен феномен на представлява карстовото образувание с водна площ около 20 дка - Нановско блато. То се намира в близост до пещерата Бездънния пчелин. То е скоро образувано, в следствие на запушване на карстовите ями и дупки и постепенно образуване на постоянно водно тяло. В района могат да се наблюдават множество птици като зеленоножка, малък горски бегач, тръстиков дрозд и др.

 Нановско блато

 

Ферма "Сините щрауси"

Търсещите нещо различно, нетипично за нашите ширини, може да посетят ферма "Сините щрауси", намираща се в с. Брестница. Тук може да се видят щрауси, ему и нанду, а стопанинът на фермата с удоволствие ще разкаже любопитни подробности за питомците си. Към фермата функционира и "Музей на щрауса".

Музей на щрауса - Брестница | Опознай.bg

 

 

Религиозен туризъм

Интересуващите се от религиозен туризъм могат да посетят някои от религиозните храмове на територията на общината: храм "Света Троица" в гр. Ябланица, храм "Св. Великомъченик Димитър" в с. Добревци, храм "Рождество Богородично" в с. Брестница, храв "Св. св. Козма и Дамян" в с. Орешене, храм "Възнесение Господне" в с. Златна Панега, храм "Св. Николай Мирликийски" в с. Батулци, храм "Св. св. Кирил и Методий" в с. Малък извор и храм "Св. Архангел Михаил" в с. Голяма Брестница.

OrthPhoto - Църква “Света Троица” (1940) – град Ябланица, България. -  Dobrevmotorsport

Един от най-отличаващите се български манастири, посещението на който не бива да бъде пропуснато, е намиращият се в непосредствена близост до с. Малък извор Гложенски манастир.

 

Гложенски манастир "Свети Георги Победоносец"

Гложенският манастир по вид е един от най-чудатите и отличаващи се български манастири. Кацнал на висок хълм на фона на величествен скален венец, манастирът при хубаво време се вижда отдалеч. Гложенският манастир е от старинните български манастири, прилича на крепост и има богата многовековна история. Смята се, че е създаден през 13-и век от киевския княз Георги Глож, който се преселва по тези места с разрешение на нашия цар Иван Асен || и който е участвал в знаменитата победа на нашия цар в битката при Клокотница.

Гложенски манастир | Author Yavor Michev - JMDP | PHOTO FORUM